FORMACIÓ EN LOGÍSTICA 4.0 PER A
LA CADENA DE VALOR DE L’ALIMENTACIÓ
I LES BEGUDES A L’ALT PENEDÈS
Una vegada desenvolupada l’experiència del projecte La Volta engegat enguany dins del programa TTT de la Diputació de Barcelona, vinculat a la logística compartida, creiem important oferir una formació especialitzadora per a persones amb experiència en el sector de la logística de la cadena de valor de l’alimentació i les begudes posant el focus en el foment de les competències digitals en el sector logístic, metodologies, sistemes i recursos.
FORMACIÓ DE 170 HORES DE DURADA.
NOMBRE D’ALUMNES: Es seleccionaran 15 alumnes amb una preselecció prèvia en què es valorarà trajectòria professional, formació prèvia, motivacions i interessos, així com nivell de digitalització previ per seguir la formació.
CONTINGUTS DEL CURS
1. Logística Integral (20h)
1.1. Introducció a la Logística
1.2. La cadena de subministres
1.3. Introducció al Lean
1.4. Logística Inversa
1.5. La Logística 4.0.
1.6. Les competències professionals a la logística 4.0.
2. Cadena de subministrament (Supply Chain): estratègies digitals transversals (30 h)
2.1. Necessitat de tecnologia per a la captura i gestió de dades
– Traçabilitat de les mercaderies
– Monitorització dels KPI
2.2. Integració entre els diferents implicats en la cadena de subministrament
2.3. Estratègies d’automatització de processos
– Gestió de l’activitat del magatzem
– Procés automatitzat de carregues en processos intralogístics
– Gestió de les rutes de transport
2.4. Eines de gestió digital en la cadena de subministrament i gestió de rutes
– Eines per a la recepció i organització de mercaderies.
o Traçabilitat i Sensors. RFID
o Control digital del transport físic. GPS.
3. Gestió de l’estoc: Picking, comandes, preparació, etiquetatge, registre i seguiment (30 h)
3.1.Inventari
– Tipus d’inventari
– Normativa legal
– Classificació de productes mètode A,B,C
– Procés d’inventari físic i digital
3.2. Gestió d’estocs
– Tipus d’estoc
– Assignació d’estocs entre magatzems d’una xarxa logística
– Factors determinants en la gestió d’estocs
– Representació del comportament de l’estoc al magatzem
– Valoració de les existències
3.3. Preparació de comandes (Picking)
– Diferents mètodes de preparació de comandes
– Tecnologies aplicades a la preparació de comandes.
o Pick to light
o Pick by Voice
o Visual Picking
o Bin Picking
o Armaris automàtics. Verticals i Horitzontals.
– Criteris operatius en la preparació de comandes
3.4. Registre, seguiment i etiquetatge de les comandes
3.5. Eines per a Gestió dels inventaris
– Codi de barres
– Tablets
– Terminals PDA
4.Gestió de l’aprovisionament (20 h)
4.1. L’aprovisionament funcional i l’aprovisionament operatiu
– Objectius de l’aprovisionament
– L’aprovisionament en l’organització de l’empresa
4.2. Polítiques d’aprovisionament
– El pla d’aprovisionament
– Sistemes d’impuls (‘push’) i d’estirada (‘pull’)
– Contribució de l’aprovisionament a la competitivitat de l’empresa
– Classificació de les compres
4.3. Tipus d’aprovisionaments
4.4. Demanda independent i demanda dependent
4.5. Previsió de demanda de materials o serveis
4.6. Les tecnologies aplicades a l’aprovisionament.
5. Gestió de Costos (20 h)
5.1. Què son els costos logístics?
5.2. Importància de les gestió dels costos logístics
5.3. Tipus de costos logístics
– Adquisició
– Estoc o inventari
– Embalatges
– Transport
– Fiscalitat
– Inversions TIC
– Persones
5.4. Gestió dels costos logístics
5.5. Sistemes de gestió integrats de costos.
6. Eines 4.0: Hiperconectivitat, IOT, Cloud, sistemes integrats, inventaris digitals (30 h)
6.1. La Hiperconectivitat
6.2. IOT
6.3. Cloud
6.4. SGA (Sistemas de gestión de almacenes)
6.5. Els inventaris digitals
6.6. Radiofrequència.
7. Normatives de Seguretat e Higiene. PRL (20 h)
7.1. Llei de PRL. Aspectes bàsics de caràcter general.
7.2. PRL específica en treballs de magatzem/logístics.
Certificat de formació