L’Alt Penedès impulsa un viver de cellers per incentivar els pagesos a fer els seus propis vins

L’Alt Penedès posarà en marxa un viver de cellers la tardor de l’any que ve per donar una nova sortida econòmica als pagesos que depenen de vendre el raïm a tercers. Es preveu que l’espai pugui acollir entre deu i quinze pagesos durant un temps limitat, com a “trampolí” per iniciar la comercialització dels seus vins. El projecte té un pressupost de 2,4 MEUR, la meitat dels quals estan subvencionats amb fons europeus. L’objectiu, segons han destacat aquest dimarts els seus impulsors, és oferir als petits viticultors una plataforma per elaborar vins propis, sense dependre sempre de la venda del raïm a tercers. De la venda final se n’ocuparà cada productor. ” Lluch ha apuntat que la intenció és que l’elaboració de vins sigui una activitat complementària per als pagesos, però no descarta que acabi convertint-se en el negoci principal d’aquests nous elaboradors. L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, considera “fonamental” oferir un camí econòmic addicional als viticultors, sobretot tenint en compte que el raïm fa anys que es paga a un preu baix i això està condicionant el futur del conreu de vinyes. Si el sector acaba descarrilant, ho farem tots”, ha afegit. L’espai neix seguint el model del viver que es va crear a la DO Conca de Barberà, el primer de Catalunya, i els impulsors aspiren a què sigui “referent” per a totes les DO. ” A banda dels quatre socis principals, el projecte té com a socis col·laboradors a Unió de Pagesos, JARC, Innovi, Covides, la Xarxa de Comunicacions alternatives, la Fundació Propenedès, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i el Consorci de Promoció Turística del Penedès.

Extracte de https://www.eixdiari.cat/opinio/doc/99365/lagroparc-penedes-un-projecte-sostenible-i-de-cicle-tancat.html

TTT