Intel·ligència artificial per millorar la qualitat del raïm i combatre el canvi climàtic

La intel·ligència artificial (IA) pot servir per determinar la qualitat i el punt de maduració del raïm i, a més, ajudar en la lluita contra el canvi climàtic. Així ho explica l’Institut Fraunhofer d’Enginyeria de Processos i Envasat a la seva pàgina web, on presenta el projecte Smart Grape, que a més de la IA fa servir una altra tecnologia, l’espectroscòpia d’infraroigs, per ajudar els productors de raïm a millorar la seva producció i adaptar-se a uns canvis en les temperatures i la meteorologia que ja són aquí i empitjoraran, com a mínim, durant les properes dècades.

El clima, és clar, és un factor importantíssim en la producció de raïm, juntament amb el tipus de sòl on creix la vinya. Tots dos, juntament amb el moment triat per veremar, afecten de manera crucial com serà el vi que se’n faci, i són, juntament amb les varietats de raïm, un element clau de la gran varietat de productes de què podem gaudir. Per aconseguir el vi desitjat, però, cal complir unes condicions concretes, i saber si s’està fent bé requereix processos a través dels quals obtenir i analitzar informació. En aquest sentit, l’espectroscòpia d’infraroigs té un potencial molt gran per a la indústria de la vinya i el vi, ja que permet conèixer la qualitat del raïm i la seva composició química sense ni tan sols tocar-lo.

Quan ja es tenen aquestes dades, és quan entra la intel·ligència artificial, que incorpora tota la informació de què disposa i tria la millor manera d’analitzar-la segons el moment, en una eina que pot contribuir decisivament a la digitalització del sector. A més, permetrà aplicar mesures noves en un sentit molt ampli, ja que l’intercanvi de dades entre les parts que intervenen en la indústria ajudarà a treballar de manera molt més eficient, a que tothom tingui tota la informació al seu abast i, en definitiva, a adaptar aquest sector econòmic a les condicions del canvi climàtic.

TTT